Selekcja między kawą sypką oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, jaką przynosi nam producent. Jakim sposobem więc dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Wobec tego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu obojętnie od tego, czy używamy to mielenia:
• Młynka manualnego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania zdobywamy kawę o przeróżnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego znacznie lepsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie ręcznego o wiele przyzwoiciej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się całkiem inaczej w przypadku mielenia z użyciem fachowego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika połączona z delikatnością sprawia, że nawet w największym stopniu elitarny rodzaj kawy nie traci na wartości wskutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania specjalnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – atuty
Kawa Kona Extra Fancy
Kawa mielona jest perfekcyjną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, ale w dalszym ciągu zależy nam na solidnej jakościowo kawie. Wtenczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak oraz do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej mieszanki i po paru minutach zdołać rozkoszować się błyskotliwą kawą.
W wyborze solidnej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na jakiej w świetle lokalnego prawa, powinna znaleźć się cała lista składników produktu oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które wielokrotnie może nas zmylić.