Krajowa kuchnia czyli jaka?

Polska kuchnia ma śliczne tradycje oraz do dzisiaj w rejonach spożywa się stereotypowe, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to między innymi śledzie po kaszubsku. Ażeby je przyrządzić należy wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej oraz zeszklić cebulę. Dodać cukier oraz chwilę smażyć. Wlać ocet, dołożyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Połączyć i dusić parę minut. Zdjąć z ognia i dołączyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść odłamki filetów oraz przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najprzyzwoiciej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zmarnują oraz przejdą smakiem marynat. Do przysmaków kaszubskich trzeba również węgorz wędzony. Jest potrawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze wywodzą się z jezior Raduńskich i poławiane są od wieków. Drewno wykorzystywane do wędzenia nadaje rybie specyficzny smak.
dobre polskie menu
Kaszuby są nadzwyczaj bogate w ryby, wobec tego kuchnia ta tak w szeregu przypadków je wykorzystuje. Na rozmaite sposoby, często ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym rejonie Polski. Polska kuchnia bogata jest w rozmaite, wspaniałe zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady i kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią i zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców oraz grzybów. W dzisiejszych czasach przeważnie zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy na pewno rosół z kury, z którego sporządzić wolno inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do popularnych polskich zup należy również krupki.