kawa ziarnista arabica

Zwykło się twierdzić, że jeśli korzystna kwa to koniecznie arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak niesłychanie skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

kawa do ekspresu arabica
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma gruntownie różnorodne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, innymi słowy kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna i krzewy są nadzwyczaj podobne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa Honduras SHG Estrella Lenca
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa oraz równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najpoprawniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest zazwyczaj poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina kwitnie niemal przez cały rok oraz adoruje ciepło, wskutek tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest nadzwyczaj odporny na warunki pogodowe, lubi ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą zupełnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Niemniej jednak co istotne dla jej handlowej wartości, niezwykle łatwo ją scalać z aromatami, dlatego nieraz wzbogacona posmakiem czekoladowym czy też korzennym. Nim kupimy kawę typu arabica należałoby przeczytać całkowicie skład produktu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko bonusem.